fredag den 16. januar 2009

MR-Scanning!

Nu lige lidt væk fra magien og teorien og til noget praktisk:

Jeg er enig i at det med hjernebølger og måling af oplevelse var en interessant vinkel og har i dag ringet Panum igennem og kommet en del videre.

Der er ikke længere noget der hedder Neurofysiologisk institut, det hedder nu Neurovidenskabeligt institut. Jeg talte med Lektor og Professor Henrik Jahnsen fra Neurovidenskabeligt institut i tlf, som venligst oplyste mig at de ikke sidder inde med udstyr der kan måle følelser/oplevelse i bevidstheden. Det udstyr de har, er til brug til EEG-tests , hvor man kan måle om en person er vågen eller sover. Ergo om man er ved bevidsthed eller ej. (Jahnsen påpegede at enkelte mere holistisk orienterede forskere i USA mener dog at der kan måles bevidsthed via EEG).

Forkortet version fra netdoktor.dk:
EEG-undersøgelse (Elektroencephalografi)
Hvad er en elektroencephalografi?
* Encephalon betyder hjerne på græsk og en elektroencephalograf, er et apparat, der er i stand til at forstærke og måle den elektriske aktivitet, der foregår i hjernen.
* Apparatet udskriver målingerne på en lang strimmel papir. De mønstre der ses på strimmelen varierer med alder og bevidsthedsniveau, f.eks om man sover eller er vågen.
* Bestemte mønstre kan tyde på epilepsi.
* Under et epileptisk anfald ændrer hjernens elektriske aktivitet sig kraftigt.
* Eventuelt vil du også få sat små elektrodenåle ind i huden. Det gør ikke ondt, da hovedbunden ikke er særlig følsom for smerte.
* Undersøgelsen foretages både, mens du har øjnene åbne og eventuelt også, mens du har dem lukkede.
* EEG bruges visse steder som et led i den undersøgelse, der skal fastslå, om en person kan erklæres hjernedød.


Derfor mener jeg vi skal anvende en MR-scanning til at scanne vore hjerner.
Henrik Jahnsen henviste mig til enten at kontakte MR- eller CT klinikker eller Rigshospitalet, da Københavns Universitet ikke har dette udstyr. Sidste del af dette indlæg fortæller nærmere om hvad en MR scanning er og kan.
Jahnsen gav mig endda en kontaktperson på klinisk neurofysiologisk afdeling, som jeg kan ringe til skulle det blive aktuelt (evt. til interview, da han var specialist på området). Jahnsen påpegede dog at der er en lang patientventeliste på Rigshospitalet og anbefalede at vi søgte en privat klinik om scanning tid. Dette mener jeg er det bedste at gøre.

Hvad er MR-scanning?
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/undersoegelser/mrgenerel.htm:
(Forkortet version)

MR-scanning (magnetisk resonans scanning) er en nyere diagnostisk teknik, der har været anvendt siden begyndelsen af 1980erne. Teknikken til MR-scanning er baseret på anvendelse af magnetfelter og radiobølger. Derfor er den undersøgte person ikke udsat for røntgenstråler eller andre former for mulig skadelig stråling.

Hvad bruges MR-scanning til?

MR-scanning kan i forhold til andre billedteknikker give gode billeder af kropsdele, der er omgivet af knoglevæv, og teknikken er særligt velegnet til at vise hjernen og rygmarven.

* MR-scanning kan vise forandringer i sammensætningen af kroppens væv. Således kan man for eksempel se de forandringer, der fremkommer i hjernevævet i forbindelse med en hjerneblødning eller et slagtilfælde, hvor hjernevævet har lidt af iltmangel. MR-scanning kan give meget detaljerede billeder, og er den bedste teknik til at vise svulster i hjernen. Teknikken kan afsløre om svulster i hjernen er vokset ind i det omkringliggende hjernevæv. Faktisk tillader teknikken at fokusere på detaljer i hjernen således, at den kan afsløre det arvæv, der dannes i nerveskederne ved dissemineret sklerose.

Hvordan foregår MR-scanning?

* Scanningen foretages ofte ambulant, det vil sige, at man går hjem efter undersøgelsen. Under scanningen skal man ligge helt stille for ikke at forstyrre optagelserne. På denne baggrund er det i nogle tilfælde nødvendigt at bedøve børn, som skal undersøges.

* Undersøgelsen er smertefri og kan ikke mærkes på kroppen. Kun bankende lyde høres fra maskinen, når den arbejder.

Baggrundsviden om MR-scanning

Under scanningen ligger man inde i en stor cylinderformet magnet, der er 5.000-60.000 gange stærkere end jordens magnetfelt (0,23T - 3,0T). Her udsættes man for pulserende radiobølger med en frekvens på 42,6 MHz. Brintatomerne i alt det vand, som menneskets krop indeholder, peger normalt i forskellige retninger, men ved påvirkning af det stærke magnetfelt i MR-scanneren, bringes brintatomerne til at ligge parallelt. Der anbringes en elektrisk spole rundt om den del af kroppen, som skal scannes. Ved hjælp af denne spole udsendes radioimpulser, som kortvarigt ændrer brintatomerne stilling. Når impulsen derefter ophører vil brintatomerne svinge tilbage til udgangspunktet i det stærke magnetfelt. Derved udsendes et svagt radiosignal, som opfanges af spolen. Radiosignalerne omregnes ved hjælp af en computer til billeder af den pågældende legemsdel.

Man kan således danne billeder af næsten alle kroppens væv. Det væv, der er fattigt på brintatomer/vand (for eksempel knoglevæv), bliver mørkt. Væv, der er rigt på brintatomer/vand (eksempelvis fedtvæv), bliver lyst på et MR-scanningsbillede. Man mener ikke, at MR-scanning er forbundet med nogen form for fare eller bivirkninger. Da der ikke bruges ioniserende stråling, kan undersøgelsen gentages flere gange uden problemer.

Ingen kommentarer: